Goče – vas med vinogradi

V jeseni se ljubitelji vina le stežka odločimo, v katero smer bi jo mahnili na izlet. Slovenija je bogata z vinogradi, vinorodni okoliši pa slovijo po vse boljšem vinu. Neko jesensko soboto nas je pot iz Ljubljane zanesla na Vipavsko. Kakšno uro vožnje in že smo med trtami, ki so se šibile pod težo sladkega grozdja. Za seboj smo pustili mestece Vipava ter omikana gostišča in se napotili globlje med brajde, tja kjer odpadejo novodobni presežki in odvečnosti …

This slideshow requires JavaScript.

Tekst in fotografije: Sonja Bezjak

Daleč od gneče

Pot se je vijugavo vzpela proti osamljenemu vrhu, pod katerim nas je daleč od gneče pričakala vas Goče, sicer znana po zvonovih in pritkrkavanju. Dan je prekrasen in ulice preozke, zato že kmalu, takoj na začetku vasi, parkiramo in se napotimo po glavni ulici.

Čeprav v vasi še danes živi kakšnih 200 duš, je sobota umirjena in precej prazna. Tišino le tu prekine otroški direndaj in tam osamljen pogovor treh starcev, ki se grejejo v jesenskem soncu. Kleti, ki sicer rade sprejmejo dobrega vina željne goste, so ta dan zaprte, saj so vinogradniki v vinogradih, začela se je trgatev, vendima.

This slideshow requires JavaScript.

Cejkotova domačija in Davorinova zgodba

Pa vendarle pri Mesesnelovih so odprti in tudi prijazni …

Kljub temu, da nimamo rezervacije, so nas prijazno posadili za veliko okroglo mizo pod lesenim kmečkim stropom in nam postregli z iskreno in živo zgodbo o ljudeh, ki živijo z zemljo in med ljudmi. Pa ne samo danes in tukaj, pač pa razumejo in poznajo tudi to, kar je nekoč teklo tod mimo ali se stekalo v vas.

Mesesnelovi so na belo pogrnjeno mizo prinašali vina iz družinskega vinograda rebula, rose, merlot, pikolit, cabernet sauvignon… In hrano iz domače kuhinje: pršut, frtalja, sir, ošokola… in za sladek konec še pito s češpljami z domačega vrta.

This slideshow requires JavaScript.

Ko smo se nekoliko že okrepčali, je Davorin Mesesnel iz starinske omare prinesel stare fotografije in povedal, kako se je njihova družinska zgodba začela že leta 1984. Takrat je v že opustelo vas, ki jo razvoj moderne dobe ni dosegel, prišla skupina študentov arhitekture iz Univerze v Ljubljani.

Začeli so pripravljati načrte obnove te stare vasi, katere začetki segajo v 14. stoletje. Nove ideje so prinesle svež veter v pozabljeno vas in očarale Davorinovega očeta, ki se je zaljubil v eno od podrtij in začel z obnovo. Te sanje o domačnem, toplem in prijaznem lokalu, ki bo sprejemal goste z vseh koncev sveta, je do konca uresničila naslednja generacija.

This slideshow requires JavaScript.

In vino veritas

Davorin pripoveduje o posebnostih vasi, katere prebivalci so se od nekdaj ukvarjali z vinogradništvom in sloveli po kar 54 različnih sortah grozdja. O tem, da je bilo tudi veliko vina, pa še danes priča kar 75 obstoječih kleti, ki so nekoč hranile to kapljico.

Da bi potešili radovednost, odpre vrata svoje kleti in nas odpelje med lesene sode. V soju sveč in ob kapljici rdečega vina nam zaupa tudi, da se je tod svoje čase mudil slovenski slikar Veno Pilon (1896-1970) in upodobil tudi kakšno od tukajšnjih stopnišč. Menda tudi Mesesnelovo. Pilonovo hišo in zbirko njegovih del, ki na svojstven in barvit način slikajo preteklost teh krajev, si velja ogledati v bližnji Ajdovščini.

This slideshow requires JavaScript.

Slavni zvonoslovec

Sicer pa Goče daleč naokoli slovijo še po eni posebnosti: so rojstni kraj Ivana Mercine, glasbenega učitelja, pisca knjige Slovenski pritrkovavec (o zvonoglasju) in po pritrkovalcih. V ta sobotni, topel predvečer nam je bila glasba zvonov prihranjena.

Po glavnih ulicah, ki vas delita v obliki Andrejevega križa, smo se sprehodili le še do roba, od koder pogledi segajo čez Vipavsko dolino, na vrhove bližnje Gore.

Njena nedrja pa skrivajo spet svoje, povsem druge pripovedi…

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s